Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Reiskist

Ik weet niet hoe het precies werkt, maar op een of andere manier vind ik altijd wat ik nodig heb.
Om een paar roeispanen te verzenden, moest ik weten haar zwaar ze zijn.
Even met en zonder de roeispanen op de weegschaal staan en je hebt het gewicht. Maar dan moet je wel een weegschaal bij de hand hebben. 
Nog dezelfde week zag ik een ouderwetse, maar degelijke weegschaal op straat staan. 

Hetzelfde was het geval bij een oude reiskist die ik tijdens de kerstdagen aan het opknappen was. Een mooie zwarte houten kist met in sierlijke letters de naam van de vorige eigenaar erop geschilderd. Om hem handig te kunnen manoeuvreren bij het stofzuigen, besloot ik er zwenkwieltjes onder te zetten. En ja hoor, binnen een paar dagen vond ik een viertal wieltjes, nog nieuw in de verpakking. Voilà het resultaat.