Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Tai Chi kunst
De dagen voor het nieuwe jaar wordt er weer flink opgeruimd. Gisteren vond ik op drie verschillende plekken boeken en dozen vol grammofoonplaten. Veel klassiek, maar ook Lou Reed, David Bowie, de Stones en andere popplaten. Een mooie kans om mijn collectie aan te vullen en versleten platen en hoezen te vervangen door betere. En vanavond zie ik in de Apollobuurt een stapel schilderdoeken tegen een boom staan. Terwijl ik ze bekijk, kiest een langslopend meisje er ook eentje uit: een abstract werk met golvende figuren. ´My souvenir from Amsterdam!´, zegt ze opgetogen. Wil je niet liever een van deze portretten, vraag ik haar. Die zijn zeker mooi, antwoordt ze, maar de mannen erop ken ik niet. 

Achter een paar zakken ligt een rol met nog meer schetsen, tekeningen en schilderijen. Het wordt een enorme toer om dit allemaal mee naar huis te nemen. Dus maak ik ter plekke een eerste selectie. Helaas begint het zachtjes te regenen. Zo goed en kwaad als het gaat, vervoer ik toch maar vrijwel alles op de fiets naar huis. Thuisgekomen valt de buit niet tegen. Veel portretten en naakten, maar ook bijvoorbeeld een buikdanseres en een slangenbezweerder. 
 
Ik vraag me af wie dit alles heeft gemaakt. Een student van een kunstacademie of een goede amateurkunstenaar? Gelukkig zijn sommige schilderijen ondertekend. Even googelen en ik vind uit wie de kunstenaar is: Ad Lakerveld, een Tai Chi leraar uit Amsterdam-Zuid, die daarnaast driedimensionale ‘strandbeesten’ en andere kunstobjecten maakt. 
Wat ik met al zijn tekeningen ga doen, weet ik niet. Eentje hangt er al aan de wand, in een oude lijst die ik ergens opgedoken heb.

Reacties

Igor Kramer op 06-01-2015 23:46

Een prachtig stuk.
Goed dat we elkaar deze avond troffen.
(ik en mijn vriend uit Ghana op de stoelen in de Saffierstraat)
Mag ik u attenderen op het 'Museum voor ongesigneerde en vlooienmarkt kunst' van mijn bevriende collega Hans Heese?

Morgenster op 09-01-2015 16:26

Hallo Igor, leuk ook om jullie ontmoet te hebben. Zitten de stoelen goed? :-)
Een mooi initiatief ook van Hans Heese. Ik zal een link maken naar zijn website.

Ad Lakerveld op 14-07-2015 18:38

Beste Morgenster.

Wat een verrassing om de schilderijen en tekeningen op koningsdagmarkt weer te zien. Toen ik die bij de vuilnis zette hoopte ik hierop. En wat doet een lijstje wonderen.

Het meeste heb ik gemaakt bij Burie, de schilderclubs van Saskia Heuer.

Strandbeesten zijn te zien als je bij Youtube zoekt met mijn naam.

Dank je wel Morgenster.  Ad