Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Uitverkoop Club Trouw


Club en café-restaurant Trouw heeft zijn deuren gesloten. De bulldozers staan klaar om de oude krantendrukkerij om te bouwen tot studentenhotel. De pluche sofa's liggen op straat, kledingrekken en achtergelaten kleding zijn in een container gedumpt, en deze zaterdag worden de laatste interieurstukken openbaar verkocht. Dat levert ludieke beelden op van jongeren die met discoballen om hun nek het pand aan de Wibautstraat verlaten. Dit stel heeft zichtbaar moeite om een lange houten bank te vervoeren. Hun plan om dat op twee fietsen te doen is gedoemd te mislukken. Ze volgen mijn raad op en leggen hem omgekeerd op zadel en stuur.