Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Verscheurde foto's
De laatste weken blijf ik maar kunst vinden. Is dat toeval of ben ik daarop meer gespitst? 
Terwijl ik gisteren in de Amsterdamse Pijp een doos boeken doorzoek, komt de voormalige eigenaar naar buiten met nog meer boeken en dvd's. Waaronder Phyllis Hartnoll´s The Oxford Companion to the Theatre, een boek over actrice Fien de la Mar, programmaboekjes van de Toneelschuur en een dvd over de Ballets Russes. 

'Werk je soms in het theater´, vroeg ik hem, 'er zitten mooie boeken bij.' ´Ja´, zegt hij. Hij blijkt net als ik theaterwetenschap te hebben gestudeerd. ´Ik ga samenwonen en kan niet alles meenemen. Best zonde, sommige dingen zijn zelfs nog verpakt. Maar ja, je kunt tegenwoordig toch alles vinden op internet.´
Dat klopt, thuis vind ik uit dat ik gesproken heb met Paul Knieriem, een theaterregisseur die de laatste jaren flink aan de weg timmert.
 
Een dag eerder vind ik aan de Keizersgracht een zak foto´s, voor een groot deel verscheurd. Dat is iets wat me altijd erg aan het hart gaat. Van familiefoto’s kan ik het wel begrijpen, vanwege de privacy. Maar hoe sommige mensen de moeite nemen om bijvoorbeeld stapels boeken stuk voor stuk door midden te scheuren, zodat niemand er meer iets aan heeft, gaat mijn verstand te boven. Als je het wel eens hebt geprobeerd, weet je hoe zwaar dat is.
In deze zak echter geen familiekiekjes, maar het werk van een professionele fotograaf, die ik maar liever niet bij naam noem. Gelukkig schijnt hij op een gegeven moment genoeg van zijn vernielzucht te hebben gekregen, want ongeveer de helft van de afbeeldingen heeft het overleeft. Of dat ook geldt voor de man op bovenstaande foto's is maar de vraag.

Reacties

Karel Meijers op 13-01-2015 23:07

Raadselachtige foto's met die strop. Je maakt me wel heel nieuwsgierig naar de naam van die fotograaf.
Wat de "Afrikaanse verzetsheld" betreft, die heb ik ook gespot de volgende dag, ik woon daar vlakbij.
https://www.flickr.com/photos/karelmeijers/16141107722

Morgenster op 17-01-2015 23:06

Grappig dat je ook zo'n foto hebt gemaakt, Karel!
De naam van de maker van de 'stropfoto's' houd ik nog even geheim. Ik denk niet dat hij het leuk vind als ik hem met naam en toenaam noem. Bovendien: hij is nog steeds aan het weggooien. Van de week heb ik een groot aantal dia's gevonden.