Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Vampierenbal'Hij heeft een vampier gevonden', lacht mijn vrouw per telefoon tegen haar moeder, als ik haar bovenstaande foto voorhoud. De man met zijn zwarte cape lijkt inderdaad zo uit een Dracula-film te zijn weggelopen.
Een indruk die nog wordt versterkt door het opschrift achterop: Schloss Benrath, 1968. Het barokke slot in Düsseldorf, waar ook nu nog in nachtclubs regelmatig door gothic jongeren vampierenbals worden gehouden.

Een tweede theatrale foto draagt het opschrift Wie er normales aussieht, 1967. 
Beide foto's, afkomstig van een beeldhouwster uit ex-Joegoslavië, zijn - hoe toepasselijk - aangevreten door muizen. Familie van de vampieren dus. 

De beeldhouwster aan het werk