Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Uilenhuis


Soms komt alles samen. Dit keer mijn liefde voor schatgraven, fraai geïllustreerde boeken en dans. Nu boeken massaal in ondergrondse containers verdwijnen, verschijnen er ook steeds meer boekenkastjes in het straatbeeld, waar mensen hun (overtollige) boeken kunnen achterlaten, ruilen of gratis meenemen. Een mooi initiatief, hoewel er meestal niets bijzonders te vinden is. In een van die kastjes, in de Holbeinstraat in Amsterdam-Zuid, vind ik echter een zeldzame eerste druk van Willem Arondéus’ debuutroman Het Uilenhuis uit 1938. Uitgeverij Kosmos beloonde hem met een ‘Eervolle Vermelding’, maar door zijn wollige taal was het geen onverdeeld succes. Meer bijzonder zijn de prachtige gravures van Arondéus hand, waarmee het boek is versierd.

Willem Arondéus (1894-1943) was een auteur en beeldend kunstenaar, die openlijk voor zijn homoseksualiteit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zat hij in het verzet, vervalste onder meer persoonsbewijzen en was actief betrokken bij de bomaanslag op het bevolkingsregister aan de Plantage Middenlaan te Amsterdam in 1943. Twee maanden later werd hij door de bezetter geëxecuteerd.

Choreograaf Rudi van Dantzig raakte gefascineerd door het leven van deze eigenzinnige, ‘subversieve’ kunstenaar en schreef in 2003 zijn biografie.

Meer illustraties