Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Studentensoos

Een integrerende foto. Waarschijnlijk uit het eind van de jaren '60. Tussen alle drankreclames en pinups in hangt een Chinees masker, een afbeelding van Adolf Hitler en een met een pijl doorboorde appel. Een bijna verzopen? vrouw lijkt een pistool van de rand van het zwembad te pakken. Een dame in bikini steekt haar hoofd in een tent. En een donkere man met polsbandje doorboort je met zijn ogen.
Waarom en waar is deze foto genomen? In een kroeg, jeugdhonk of studentensoos? Of op de kamer van deze een beetje nerveus kijkende jongeman, die zijn handen angstvallig onder het tafelkleed verborgen houdt? Er zitten punaisegaatjes in de foto. Waar heeft die opgeprikt gezeten? Misschien later op dezelfde plek?