Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Terug in de schoolbanken

Het is niet alles goud wat er blinkt. Op de Ceintuurbaan zag ik deze antieke schoolbank staan. Toevallig 'voor de deur' van een goede vriendin. Ik belde haar gelijk. Eenmaal toegesneld poseerde ze met een grote smile voor de camera. Maar het lachen verging haar vlug toen ze het dikke kabelslot ontdekte waarmee iemand de bank aan het fietsenrek had vastgemaakt...