Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Vergane glorie


Met de verschijning van steeds meer ondergrondse vuilcontainers, verleg ik mijn 'werkterrein' steeds meer naar kringloopwinkels. Bij eentje daarvan dook ik deze prachtige, maar door vuur en water half vergane fotoportretten uit de jaren '20 of '30 op. Voor de kringloopmedewerker was de slechte staat reden er een 'antiekprijs' voor te vragen. Die heb ik natuurlijk niet betaald. Maar ik kon de foto's ook niet laten liggen. Ook al is er over een paar jaar waarschijnlijk niets meer op te zien.
Onder beide portretten staat met sierlijke letters de intigrerende Hongaarse naam Doru Piroska geschreven, misschien de jongedame met de hond, maar waarschijnlijk de fotograaf. Wie weet wie dit is?