Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Alle dagen feest!


Omdat ik er zoveel koop, geeft de handelaar op de Noordermarkt me het album waar hij de foto's uit heeft gehaald er gratis bij. Los brengen ze veel meer op, vertelt hij. Een vriend van hem heeft het album meegebracht uit Berlijn. Op de leeggehaalde bladzijden lees ik 'Weihnachten' (Kerst), 'Sylvester' (Nieuwjaar), 'Fastnacht' (Vastenavond), 'Geburtstag en 'Abschieds Party'. 'Wohl bekomm's' en 'Wir tanzen wieder Polka', staat achterop enkele fotootjes geschreven. Zo te zien was het in de jaren '50 alle dagen feest!

Bekijk alle foto's