Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Nederlandse 'Banksy' bij het vuil


'Weet jij wie dit schilderij gemaakt heeft', roept het meisje vanaf straat naar haar vriend op 3-hoog, die in de Ferdinand Bolstraat alle overtollige huisraad naar beneden takelt, 'heb je die zelf gemaakt?' 'Laat eens kijken', brult hij terwijl ik een van de vier gevonden graffity kunstwerken omhoog houdt. 'Haha, die zijn van Codex, C - O - D - E - X, die is tegenwoordig wel iemand. Pas nog heeft hij in Amsterdam-West het meisje met de parel op een muur gezet. Kijk maar op internet.'

Dat is niet gelogen. Codex Inferno was van circa 2007 tot 2011 het graffity-collectief van Miel Krutzman. Nu vormt deze samen met Telmo Pieper het Rotterdamse graffity-duo Telmo & Miel. dat wereldwijd met zijn muurschilderingen opzien baart. Recentelijk eerden de kunstenaars de overleden burgemeester Eberhard van der Laan met een dubbelportret op de NDSM-werf in Amsterdam-Noord.