Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

KunstschilderenVeel mensen weten hem nog niet te vinden, maar bij mijn collega's is mijn website inmiddels wel bekend. Al wordt er af en toe wat lacherig over gedaan. Erfgoed van de vuilnisbak?
Maar niet door mijn kamergenoot Bert, die een wat smoezelig, maar heel leuk fotoalbum uit 1951 voor me van de papierbak redde. Uit de tijd dat het schildersvak nog een ambacht was. Toen een beetje schilder nog wist hoe hij een deur moest bemarmeren en een etalageruit van sierlijke letters voorzien. En moderne technieken hun intrede maakten...

Blader het hele album door