Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Spiegeltje spiegeltje

Een lang weekend naar Parijs. Ook hier ligt het goud op straat. Maar ik kan niets meenemen.
Wat ik allemaal laat liggen? 31 Afrikaanse schilderijtjes, een TOTAL reclameobject (waar ik een Parijse 'collega' blij mee maak) en die grote geslepen spiegel die we al tijden zoeken voor onze gang. Voorbijgangers kijken vol belangstelling, maar kunnen de zware kastdeur ook niet meenemen.
Gefrustreerd schroef ik wel een paar koperen ornamenten van een jaren '20 bed af.