Dutch trashures
Vuilnis op de bevroren Rozengracht - foto Frits Weeda, 1963. Gemeentearchief AmsterdamDumpster divingOpkoper - Het Leven, 1925


Een morgenster,


zo noemen ze iemand die in de late en vroege uurtjes de straat langsgaat om 'waardevolle' dingen op te duikelen bij het vuil.
Tegenwoordig is ook de term stadsjutter in zwang. Zelf noem ik me gekscherend een straatarcheoloog. Voorzichtig maak ik de gevonden schatten schoon, kalefater ze op en presenteer ze in hun nieuwe glorie.

Elk voorwerp vertelt zijn eigen verhaal.

Breitner?


Een van de favorietste foto's die ik ooit bij het vuil gevonden heb. Waarom? Omdat hij zo Breitneriaans aandoet. Niets geposeerd. Een snapshot avant la lettre. Rond 1900. De stad in aanbouw. Een jongen en meisje rennen ergens heen. Waarheen? Naar huis? Komen ze de school uitrennen? Het lijkt erop. Op het linker gebouw staat met grote letters LO. Lager Onderwijs? Een heer met wandelstok wacht vermoedelijk een ander schoolkind op. Zijn kind? Zijn kleinkind? Het is moeilijk schatten hoe oud hij is. Op de achtergrond ontfermt een moeder zich over een drietal kinderen. Of haalt ze ze juist uit elkaar? Overal gebeurt iets. Alles beweegt.